lunes, 19 de septiembre de 2016

Pregó de la Festa Major dels Indians 2016


Amics i amigues:

Ja tornem a estar aquí. El temps passa tant de pressa que no ens adonem que una altra vegada és festa major. I primer de tot us vull fer saber que em sento honorat de ser el pregoner d'un esdeveniment tant entranyable on homes i dones, grans i petits, natius i forasters treballeu tots plegats conjuntament amb ganes, il·lusió i alegria. Per això, des de la vostra senzillesa i la vostra humilitat sou un magnífic exemple de treball, de compromís, de solidaritat i d'humanitat. L'entusiasme que poseu en fer d'aquesta festa la millor de totes demostra el vostre talent i fa que traieu l'artista que porteu a dins. El vostre cas no és tant una qüestió de diners o de mitjans tècnics sinó de l'extraordinària entrega personal que feu per fer de la felicitat i l'alegria la màgia de la festa.
Veïns i veïnes celebreu molt més que una festa popular. Celebreu la vostra existència com a barri, com a comunitat i com a conjunt de persones que han donat vida i identitat a un indret que el coneixem com a Indians, un territori fill de Sant Andreu de Palomar i que any rere any reivindica la seva pròpia personalitat.


D'unes terres fèrtils a cavall de Santa Eulàlia de Vilapicina, el Guinardó i la Sagrera en van treure profit masies històriques com Can Berdura, Can Ros i Can Sabadell. I el progrés i la modernitat de la ciutat va portar a obrir els primers carrers i a erigir les primeres cases. En aquella antiga i primitiva barriada de Berdura com abans l'anomenaven es van batejar els carrers amb noms de municipis de l'illa de Cuba en record i enyorança que alguns tingueren per la colònia perduda. Després un indià català vingut d'aquella perla caribenya conegut com a Francesc "Panxo" Subirats va fer negocis a Barcelona i va adquirir terrenys al barri per a fer-hi torres. Molts anys després, evocant els orígens de la barriada, veïnat i comerciants van reivindicar el seu sentiment de pertinença i van batejar-lo com a Indians.


Però això dels indians és un mite o una realitat? Aquest és un misteri encara per resoldre d'un espai ple d'històries la mar de sorprenents, d'un territori mig segle més antic que les Vivendes del Congrés, on han succeït esdeveniments que mai no us hauríeu imaginat. Qui podria pensar que, per exemple, al barri dels Indians la medicina va donar un gran pas endavant a nivell mundial, el Barça es va convertir en més que un club i va existir un parc zoològic? Us ho havíeu imaginat, tot això? Doncs així va ser. El doctor Jaume Ferran i Clua, al seus laboratoris del carrer de Garcilaso va crear una vacuna contra el còlera i va millorar les vacunes contra la ràbia, el tifus i la tuberculosi. Entre els anys 1901 i 1905 el Futbol Club Barcelona va tenir el seu camp de futbol davant la masia de Can Sabadell que servia de vestuari dels jugadors. I l'aristocràtica família del doctor Tarrida disposava a l'interior de la seva finca del carrer de Prats i Roqué una col·lecció d'animals, alguns dels quals van anar al zoo de Barcelona. Molts de vosaltres heu conegut les indústries, les escoles, la pista de ball, el cinema i les obres del metro. Però sabíeu, a més, que al barri ja existia una associació veïnal i cultural als anys vint, que es van trobar esquelets de soldats que van lluitar en la Guerra del Francès, que el rei Alfons XIII va trepitjar la barriada, que es van construir fins a set refugis antiaeris durant la Guerra Civil, que vareu tenir el primer metro del món que circulava sense conductor i que el tramvia de vapor que connectava la Sagrera amb Horta va donar lloc al carrer d'Estévanez, ara Garcilaso?


I això és només un petit tast de la història del barri dels Indians que mereix ser descoberta i difosa. Per aquest motiu em complau d'anunciar-vos que, des de l'associació de veïns s'ha creat l'Arxiu Històric del Congrés-Indians, destinat a recuperar i difondre la memòria històrica dels barris dels Indians i del Congrés, i des d'on vosaltres podreu participar i col·laborar desinteressadament. Per això, us convidem a què aporteu el vostre testimoni personal, fotografies, documents i tot allò que vulgueu per a reforçar la identitat de barri i que les noves generacions sàpiguen on viuen i heretin l'orgull de pertinença al barri i disposin així de les eines necessàries per a lluitar per a un futur millor. Aquest nou arxiu s'estrenarà amb una activitat molt interessant emmarcada dins d'aquesta festa major: una passejada històrica pel barri dels Indians que es celebrarà el proper divendres dia 23 amb sortida a les sis de la tarda des de la plaça del Rom Cremat. Una ruta que jo i l'historiador Ricard Sas, veí del barri i implicat en aquest magnífic projecte, dirigirem. Qui vulgui assistir està convidat. Us asseguro que no us defraudarem i que descobrireu històries inèdites, extraordinàries i sorprenents que us animaran a participar i a presumir més que mai de què viviu en un barri collonut.


Els Indians ha estat i és barri d'acollida, on homes i dones de tota procedència han aixecat aquest barri. Ha estat i és espai d'enteniment, de germanor i de concòrdia. És també exemple de democràcia participativa, alhora que podeu sentir-vos orgullosos al saber que cada vegada que sortiu al carrer, tot allò de nou i de bo del vostre barri és una realitat gràcies a la vostra voluntat, al vostre esforç, a la vostra constància, al vostre humil granet de sorra i perquè creieu en vosaltres mateixos.
Amb el convenciment de què aneu cada dia a més i que us espera un gran futur perquè no hi haurà mai cap crisi que us aturi, vull desitjar-vos que passeu una feliç, entranyable i màgica festa major perquè cada vegada que es celebra és en veritat un premi als vostres anys d’esforços.
Així que, indianencs i indianenques, només dir-vos tal i com marca la tradició... a la d'una, a la de dues i a la de tres: QUE COMENCI LA FESTA!!! VISCA EL BARRI DELS INDIANS!!!

No hay comentarios:

Publicar un comentario