miércoles, 23 de septiembre de 2009

La Mercè: una festa barcelonina contemporània

Un any més torna a celebrar-se la tradicional la Festa de la Mercè, la festa major de la ciutat de Barcelona que en realitat no és gaire antiga, doncs es va instaurar a l’any 1871, quan l’Ajuntament va decidir de programar una sèrie d’actes festius per a commemorar la festa de la Mare de Déu de la Mercè, el 24 de setembre. Des d’aleshores va quedar instaurada com a festivitat de la capital catalana. A l’any 1902 es va potenciar amb la inclusió de costums tradicionals de Catalunya. Com van ser les cavalcades, la primera trobada de gegants, el primer concurs de castellers i balls de sardanes. És per aquest motiu que la Festa de la Mercè va passar a ésser popular perquè la ciutadania hi podia participar i no ésser únicament espectadora. Actualment s’han afegit noves activitats més variades i multiculturals lligades als nous temps, i són d’especial rellevància la Fira de Vins de Catalunya, el correfoc, i la marató popular o cursa de la Mercè. La cloenda de les festes és l’espectacle Piromusical celebrat a l’alçada de la font màgica de Montjuïc sota la sincronització d’un concert musical.
L’origen de la veneració de la Mare de Déu de la Mercè prové de molt antic, quan a l’any 1218, segons explicà Sant Pere Nolasc, se li va aparèixer la Verge donant-se a conèixer com la Mercè, i el va animar a què es fundés una ordre religiosa destinada a la redempció dels cristians captius sota el domini musulmà que aleshores patia la península ibèrica. Així, al mateix any, a la catedral de Barcelona, i amb el suport del rei Jaume I el Conqueridor i el Consell de Sant Ramon de Penyafort, es fundà l’anomenada Celeste, Reial i Militar Ordre de la Mercè, que a l’any 1271 es denominà Ordre de la Verge de la Mercè de la Redempció dels Cristians Captius de Santa Eulàlia de Barcelona.
Entre 1765 i 1775 es va construir al barri gòtic de Barcelona la Basílica de la Mercè, d’estil barroc, obra de l’arquitecte Josep mes i Cordal. A l’interior, la decoració és d’estil rococó i hi ha una estàtua de la Verge de la Mercè, de 1361, atribuïda a l’escultor Pere Moragues. Fins a l’any 1835 en què es va desamortitzar, va pertànyer a l’Ordre Mercedària.
Bones festes de la Mercè a tothom!

No hay comentarios:

Publicar un comentario