lunes, 23 de abril de 2018

FELIÇ SANT JORDI 2018


Amics i amigues,

A cavall entre la primavera i l'estiu tornem a gaudir de la diada més entranyable de l'any: Sant Jordi, Dia del Llibre i de la Rosa. Un dia que, malgrat no ser oficialment festiu, conté tots els ingredients d'una festivitat.
El 23 d'abril és una de les poques jornades que es poden viure en un sentit més ampli, de manera més comunitària. I és que malgrat els intents de politització i la presència d'elements polítics, no ha dividit ni ha enfrontat a la societat, de manera que tothom, sigui com sigui, pensi com pensi, parli com parli i vingui don vingui, forma part d'un gran equip humà, sense distincions i exclusions. Recomano a tothom que gaudeixi del Sant Jordi, que compreu i obsequieu amb una rosa a les persones que més estimeu com un gest d'amor, de fe, de confiança, de compromís i de lleialtat. Poques vegades una tradició tan clàssica ha estat capaç de sobreviure als temps moderns i adaptar-se a les convencions del segle XXI. Igualment, recomano que contempleu l'exposició de llibres a través de les fires i parades que s'instal·laran a peu de carrer i que ompliran de vida els pobles i ciutats. Recordeu que els llibres són l'arma més inofensiva i alhora més poderosa per combatre la ignorància i la incultura, per tenir capacitat de criteri, per estimular la intel·ligència i per no deixar-se enganyar per aquells que ens volen tenir sotmesos a la seva voluntat.


En uns temps on les lletres semblen desprestigiades en favor d'un món tecnificat on la ciència ho vol acaparar tot, cal fomentar l'hàbit de la lectura per tal de tornar a col·locar les humanitats i les ciències socials allà on mereixen estar i reconèixer les seves aportacions en un món cada vegada més globalitzat i artificial, on es lliura una guerra entre aquells qui defensen la uniformitat i els qui defensen la diversitat. No necessàriament ens hem de deixar endur per les modes i les novetats literàries, sinó que també és important poder llegir allò que ens agrada, que ens motiva i ens estimula, siguin llibres nous o llibres vells. Cada llibre llegit és un temps de la nostra vida aprofitat i un pas més endavant en la nostra evolució com a persones. A més lectura, més democràcia, perquè la cultura adquirida dels llibres democratitza a la societat i la fa més lliure.
Des d'aquí, vull demanar a totes les institucions que deixin de banda les seves diferències i continuïn amb la proposta de convertir el Sant Jordi en Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, especialment pels valors que representa i pels beneficis culturals que tindria socialment a nivell mundial. Seria, en definitiva, fomentar el gresol de la nostra diversitat cultural i la seva conservació, una garantia de creativitat permanent i una força motriu per a les cultures vives. No desaprofitem aquesta oportunitat.


Aprofito l'ocasió per agrair a aquelles persones que llegeixen els meus articles al blog i compren les meves publicacions, i desitjar a tothom un FELIÇ SANT JORDI 2018.

No hay comentarios: