domingo, 27 de febrero de 2011

27F: un símbol de normalitat democràtica

Han estat restituïdes les quatre columnes jòniques dissenyades per l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch que antuvi coronaven l’entrada al recinte firal del parc de Montjuic. Després d’haver estat enderrocades ara fa gairebé vuitanta-dos anys sota el règim del general Primo de Rivera, l’actual data del 27 de febrer del 2011 fa que aquest monument es converteixi en un símbol de normalitat democràtica, on totes les coses, de mica en mica, retornen progressivament al seu lloc. Sorprenentment per unanimitat de totes les forces polítiques del Parlament de Catalunya es va aprovar una proposició no de llei per a la restitució d’aquest patrimoni. Ha estat de les poques iniciatives populars i culturals que han rebut el suport de tots els partits, tant del govern com de l’oposició. A pocs metres del seu emplaçament original, les quatre columnes, de 20 metres d’altitud, que simbolitzen les quatre barres catalanes, tornen a lluir imperants i senyorials i la muntanya de Montjuïc sembla més sencera. No només van ser (i ho son novament) un símbol del catalanisme, sinó també una icona d’una època gloriosa per a Catalunya on la nostra terra tingué una excel•lent projecció mundial. Va ser un moment on grans polítics i intel•lectuals procedents de diversos camps de les arts i la cultura van “fer país” en tant aportar innovacions que convertissin a Catalunya en un model exemplar de referència a imitar en política, educació, pintura, escultura, arquitectura, literatura, urbanisme, indústria, economia, periodisme i filosofia, entre d’altres coses. I després que diguin que els catalans som gent tancada i excloent. Actualment que vivim sota una època de crisi econòmica i de valors caldria recuperar aquest afany espiritual i donar a la nostra terra un altre impuls que ens faci novament capdavanters. Cal cercar en l’actualitat aquesta nova generació, tot i que mai no es superarà l’altíssim nivell d’aquells homes i dones orgullosos de ser catalans i que la seva pròpia condició era prou motivació per a crear i produir no només per a Catalunya, sinó també per arreu d’Espanya i per al món. Desitjaria que la reconstrucció d’aquestes quatre columnes signifiqués també la reconstrucció d’un passat gloriós posat al dia i adaptat a les necessitats actuals. Animo així a treballar per Catalunya perquè això vol dir treballar per nosaltres, treballar per al nostre benestar, treballar per la nostra qualitat de vida, treballar per al món, i treballar per al futur en temps present per a fer que tots els somnis del l’endemà siguin una realitat en l’avui. Animo a la ciutadania de Catalunya, tant nativa com nouvinguda i que ha fet seva la nostra terra, a formar part d’aquest gran equip perquè mereix la pena.
El segle XXI és una centúria de canvis importants tal i com es pot apreciar. El món està deixant d’ésser el què era i passarem a viure una nova etapa que en els llibres d’història s’escriurà inexorablement. La restitució de les quatre columnes també són un símbol d’aquest canvi històric, en aquest cas de tot allò que hi té a veure amb Catalunya. Per nosaltres, per al món, anem endavant.

Aquestes quatre columnes de Puig i Cadafalch les dedico a la memòria de la meva mare, Griselda Valentí Jalón, filla de Montjuïc

No hay comentarios: